Wellnessmässan

För mer välmående i vardagen

Hårtransplantation kan vara lösningen på håravfall

Vem som helst kan drabbas av håravfall. Det behöver inte hänga ihop med din ålder. Lyckligtvis så finns det en behandling mot det. Undersök hur en hårtransplantation kan hjälpa just dig.

“Bowlingklot”, “Skalle-Pär” och “Flintis”. Det är sällan särskilt smickrande namn som tillägnas personer med högt hårfäste eller inget hår alls. Då är det inte heller särskilt konstigt att människor med mindre hår på huvudet kan få dålig självkänsla och dåligt självförtroende utifrån hur mycket eller lite hår som finns på skallen. Du är såklart fin och perfekt precis som du är, men om du känner att du hade mått bättre av att öka mängden hår på ditt huvud så finns möjligheten där, alltså genom att genomgå en hårtransplantation.

Vad är egentligen en hårtransplantation?

Du har antagligen hört talas om andra typer av transplantationer, till exempel när man donerar organ till en sjuk patient. Då handlar det om att transplantera ett friskt organ till en sjuk människas kropp och ge personen möjligheten att leva vidare. Hårtransplantation handlar också om att ta någonting från en del av kroppen och placera det någon annanstans. Med en hårtransplantation flyttar du helt enkelt dina hårsäckar från ett ställe där du har mycket hår till platsen där hår saknas. Inte sällan är det hårsäckarna från bakhuvudet som används. Det är alltså inte hår från en annan person som vid organdonation, utan det är dina egna hårsäckar som används. Behandlingen utförs med lokalbedövning och tar vanligtvis ett par timmar att genomföra.

Detta kan du förvänta dig

Man ska komma ihåg att en hårtransplantation inte är en quick fix. Du kommer inte gå ut från läkarmottagningen med en ny kalufs som om någon hade satt en peruk på ditt huvud. Det är först efter ett par månader som du kan börja se resultaten av ingreppet, och efter ett drygt år så kan du njuta av det slutgiltiga resultatet.

Förr fyllde håret en viktig funktion som huvudvärmare. Idag är just denna funktion inte lika viktig – vi har ju mössor – men man ska inte underskatta hårets sociala betydelse. För många människor så sitter mycket av deras identitet i just håret. Om du ser dig i spegeln och möts av en tunnhårig person, trots att du är van vid att se dig själv med en ordentlig kalufs, så kan du få en känsla av att inte riktigt vara dig själv. Men, det finns en bokstavligen hårresande – i positiv bemärkelse – lösning på ditt problem.

Relaterade inlägg