Wellnessmässan

För mer välmående i vardagen

Kan man ha egna tänder livet ut?

För 100 år sedan var det mycket ovanligt att äldre människor hade sina egna tänder hela livet ut. Allt beror ju på hur gamla de blev och hur de hade levt i sin ungdom. Det var få människor som ägnade så mycket tid åt sina tänder som vi numera gör. Många började tappa sina tänder efter 30. Idag är det ovanligt att någon tappar sina tänder i den åldern. Och idag är det inte alls ovanligt att man träffar på hundraåringar som har sina egna tänder i munnen. Så svaret på frågan är; man kan absolut ha egna tänder livet ut.

Man måste sköta om dem

Vem vill inte behålla sina egna tänder livet ut? Men det gäller att man sköter om dem. Hur man bäst sköter om dem, är det många olika åsikter om. En del säger att man inte kan äta socker, medan det finns de som äter mycket socker och ändå har helt felfria tänder. Här kommer arvsanlag in. Hade dina föräldrar fina tänder, lär även du ha det. Det finns de som pedantiskt sköter om sina tänder men ändå har hål i dem. Även kvaliteten på din saliv spelar in. Om du så önskar kan du alltid prata med en tandsköterska om bättre munvård och vad du kan göra för att få bättre tänder.

Livsstilen spelar stor roll

Sedan kan man även se upp med vad man äter. Äter man mycket sött och kolsyrade drycker som fräter mycket på tänderna, blir det inte bra för din munhälsa. Skräpmat är inte bara dåligt för vikten, och kroppen, den är lika illa för tänderna. Äter man mycket surt och sött, fräter det en hel del på tänderna, liksom kolsyra. Röker man dessutom, är det mycket dåligt för tänderna, som samlar smuts, och bakterier i munnen. Småäter man ofta, låter man inte tänderna ”vila”, utan har en syraattack på tänderna, så gott som hela tiden. När man har ätit behöver saliven bryta ner alla söta saker. Därför behöver den få bearbeta maten ”i fred”, utan fler syraattacker.

Gå regelbundet till tandläkare

Nu räcker det tyvärr inte bara att borsta tänderna regelbundet och låta bli söta saker. Dessutom kan man få skador eller sjukdomar på tänderna, och därför är det bästa man kan göra för att kunna få behålla tänderna så länge som möjligt genom att regelbundet gå till tandläkare. En sådan kan upptäcka blivande sjukdomar i tid och åtgärda dessa. Kanske man stressar och gnisslar tänder på nätterna, då kan man behöva en bettskena som skonar både tänder och käke. Har man problem med tandköttet, eller borstar för hårt på sina tänder kan man behöva få hjälp av en tandläkare, sådant som man inte kan fixa själv. Läs mer här.

Relaterade inlägg