Wellnessmässan

För mer välmående i vardagen

Kontrollera synen regelbundet

Du vet väl om att du bör kontrollera dina ögon regelbundet? Särskilt viktigt är detta om man är lite äldre. Har man fyllt 50 år, är det bra att göra det till en rutin att gå till ögonläkare. På så sätt kan man upptäcka dolda ögonsjukdomar och sätta in behandlingar i tid.

Både grå och grön starr är viktiga att man upptäcker dem i tid. Särskilt grön starr är en farlig ögonsjukdom som kan leda till blindhet om man inte upptäcker den i tid. Här förklara vi hur man kan upptäcka den i tid.

Grå starr

Grå starr är inte lika farlig som den gröna starren. Synen blir sämre, men leder sällan till blindhet som grön starr kan göra. Att få grå starr kan innebära att synen försämras. Man ser den lättast i ögat självt. Iris blir grå, och ögonen ser ”grumliga” ut. Den botas enklast med en liten operation hos ögonläkaren, då hon, eller hand opererar in en ny lins. Det krävs endast en lokalbedövning när hon eller han lägger in en ny lins i ögat. Sedan går man bara hem och är botad.

Grön starr

Grön starr är mycket svårare att upptäcka i tid. Den upptäcks enklast genom att mäta blodtrycket inne i ögonen. Den är dold och så gott som omöjlig att upptäcka på egen hand. Den gröna starren går inte att bota men kan lindras om man upptäcker den i tid. Så därför bör man gå regelbundet till en ögonläkare som kan utföra regelbundna kontroller av ögonen. Läs mer om ögonläkare som du kan hitta på: https://www.ögonläkarestockholm.nu.

Relaterade inlägg