Wellnessmässan

För mer välmående i vardagen

Vad är wellness?

Vad är wellness? Ja, det finns många svar på den frågan. Wellness är ett ord som de senaste åren blivit något av ett modeord och som skiftar en del i betydelse beroende på vem som använder det. Ordet förknippas ofta med träning, till exempel heter en av nordens största gymkedjor Nordic Wellness, och där har begreppet anammats just för sin dragningskraft på dem som förknippar det med en vältränad kropp och ett sunt sinnelag. Och just träningsinslaget är för många det centrala i begreppet wellness. Många av de mässor och event som anordnats på temat wellness har haft träning som en huvudingrediens.

De som vill använda begreppet wellness i sin ursprungliga betydelse anser dock att fitness är ett bättre begrepp för just träning och använder wellness som ett paraplybegrepp för allt som får en människa att må bra. Inte bara träning alltså, utan även avkoppling, att äta gott men sunt och att arbeta effektivt men utan stress. Kort sagt, att hitta balans i livet mellan familj, jobb, relationer, motion och avkoppling. Det svenska ordet, välbefinnande, är antagligen ännu mer passande. Wellness är inte att ha en rik och lyxig livsstil, även om det så klart kan användas i den betydelsen, utan att ha ett rikt liv.

De tre pelarna i wellness

Wellnessfilosofin kan sammanfattas i tre huvudgrupper: Motion, kost och avkoppling. Genom att tillgodose dessa tre behov och hitta balansen mellan dem har man möjlighet att nå sin fulla potential som människa. Man kan sammanfatta begreppet wellness som att vara i god kondition fysiskt, psykiskt och andligt. En utmaning för den moderna människan med andra ord, som ofta upplever att hon istället för att hitta balans ständigt slits mellan olika krav och önskningar. Wellness handlar inte om att möta krav utan om att tänka utifrån sina egna förutsättningar.

Motion inom wellness – använd kroppen som träningsredskap

Wellness uppmanar till träning med kroppen som redskap och är inte beroende av dyra maskiner eller gymkort. Där fitness syftar till att trimma sin egen kropp för att svara på rådande skönhetsideal innebär wellness att man jämför med sig själv. Vilken träning får dig att må bra? Hälsoeffekten av träning är viktigare än den fysiska aspekten, även om den så klart spelar in i välbefinnandet. Grundidén är att man ska kunna sköta träningen hemma med kroppsövningar, löpning, promenader och liknande.

Kosthållningen – en viktig ingrediens

Att äta rätt och att tänka på vad man stoppar i sig är av stor vikt om man vill uppnå välbefinnande. Raw food och vegetarisk mat är stort inom wellness. Tillsammans med motion utgör kosthållningen den fysiska aspekten av wellness, att hålla kroppen i trim för att orka med vardagens utmaningar. ”En sund själ i en sund kropp” är ett gammalt uttryck som du kanske kommer att tänka på. Idéerna kring wellness är såklart inte nya, men omstöpta för att bättre tilltala den moderna människan.

De som föreläser om kosthållning inom ramarna för wellness gör det utifrån idén att man kan övervinna frestelser och komma tillrätta med sitt sug efter sötsaker och onyttig mat genom att hitta rätt mindset. Det gäller att titta på hela sin livssituation och utgå från den. Kanske är vardagen för stressig för att hinna planera matinköp och matsedlar? Då gäller det att hitta en lösning på hur man kan få vardagen att gå ihop. Annars handlar kostråden om det som dieter i allmänhet brukar prata om; få kolhydrater och lite socker, mycket grönsaker och proteiner.

Avkoppling – lika viktigt som träning

Att hitta pauser i vardagen och få tid att reflektera är centralt inom det som kallas emotionell wellness. Här är företeelser som yoga, skogsbad och liknande vanliga rekommendationer. Hur man tänker och reagerar på händelser och intryck är viktigt. Det första steget mot emotionell wellness är att fundera över hur man reagerar i olika situationer. Den som hetsar upp sig över vissa företeelser behöver fundera över varför det sker och kanske i slutändan acceptera att vissa saker ligger utanför den egna kontrollen.

Att inte stressa och ge efter för omgivningens krav är också viktigt. Märker du att du får svårt att få vardagen att gå ihop behöver du rensa bland aktiviteterna och prioritera det som är viktigt.

Tjäna pengar på wellness

Wellness är ett trendigt begrepp. Många förknippar det med träning och det klingar fint på engelska. Man kanske kan tycka att det skulle vara svårt att tjäna pengar på en företeelse som i grund och botten handlar om att med små medel på egen hand skapa välbefinnande för sig själv, men så är inte fallet. Många företag och träningsguruer har anammat begreppet wellness och många företag och konsulter använder det i firmanamnet. På mässor och event presenteras produkter och tekniker för att maximera sin wellness och det har blivit ett sätt att sälja kläder, prylar, träningsabonnemang, redskap och mycket annat.

På den här bloggen vill vi dock fokusera på de ickekommersiella aspekterna av wellness. Filosofin bakom, om man så vill. Visst kommer vi med tips om kost och träning, men vi vill även i stor utsträckning lyfta fram den filosofiska biten av wellness. Vad innebär det att vara lycklig? Kan man skapa lycka och välbefinnande genom att ändra på sina förväntningar eller handlar det om att uppnå olika mål? Intressanta frågor som man kan fundera länge kring.

Mässor och event

Med det sagt är det så klart alltid kul med mässor och event, och det har ordnats många sådana tillställningar de senaste åren. En stor mässa som anordnas varje november på Älvsjömässan heter Allt för hälsan, och där är wellness ett stort inslag. Livsstilsmässan på Grand hôtel i april nästa år erbjuder föreläsningar, workshops och produktprover från en lång rad utställare med wellness och fitness som specialområden. Även ute i landet ger en sökning på wellness många tips på event och mässor man kan besöka. Ha dock i åtanke att wellness är ett vitt begrepp som kan tolkas på många olika sätt. Vad det innebär för dig och ditt välmående är i slutändan just upp till dig.

Tandläkare i Solna tar emot alla

Hos en tandläkare i Solna kan man få hjälp med allt som rör munhälsa och tandvård och faktiskt lite annat också för en del saker vet man inte om att det beror på hur och vad man gör med sina tänder.

Kan man verkligen bli av med sin huvudvärk hos tandläkaren kan man undra. Men det är faktiskt så. Huvudvärk beror ofta på att man spänner sig alldeles för mycket. En del av den spänningen vet man inte ens om för man gör det på natten medan man sover.

Att skära tänder under natten är inte ovanligt och det kan ge väldig huvudvärk eller värk i tänderna när man vaknar. En tandläkare i Solna kan se detta på tänderna och då kan man få hjälp. Ett av sätten är att börja använda bettskena som tandläkaren hjälper till att prova ut. Helt oanat kan man ha fått hjälp med en huvudvärk man oroat sig för.

Att komma på besök hos en tandläkare i Solna är tryggt och bra

Man kan få hjälp med mycket hos en tandläkare, de lagar inte bara hål. Munnen utsätts för väldigt mycket under en dag när man äter och dricker. En del saker kan ge missfärgningar som går att ta bort.

Hos en tandläkare kan man också få hjälp med att vårda sina tänder på ett förebyggande sätt så att det inte behöver bli hål eller inflammationer. Om man sköter sin munhälsa och går på regelbundna behandlingar hos en tandhygienist för att ta bort tandsten så har man kommit långt.

Trevligt frisörbesök på Kungsholmen

Ska du på fest i helgen, så har du kanske redan bokat ditt frisörbesök. Man vill vara extra fin i håret när det är kalas och det ska tas foton. Dessutom stiger självkänslan ganska mycket då.

Bara att sätta upp en fin frisyr och få till korkskruvslockar eller flätor är ett litet pyssel. Boka en tid hos en frisör på Kungsholmen istället för att slita med det själv. Det kan vara trevligt att besöka en frisersalong och se vad proffsen där kan göra med ditt hår. Kanske är det en toppklippning som behövs, och kanske lite extra glans eller en toning. Speciellt om man har långt hår som man är rädd om, kan en proffsbehandling göra susen. Ibland kostar det lite extra om man har långt hår, men det kan det verkligen vara värt om man vill vara fin på festen.

Extensions ger ännu mer längd

Har du aldrig provat extensions, hårförlängning, så kan det vara ett fint tillfälle att skaffa sig ett imponerande hårsvall inför en fest. Många av gästerna kommer att titta beundrande på dig när du kommer till festen med extra långa lockar eller flätor. Någon gång ska vara den första, och det är ett bra tillfälle att vara lite extravagant.

Många färgar håret själva, men det är bättre att frisören gör det. De har bra produkter på en hårsalong och väljer fabrikat som också vårdar håret. Frisörer har ett stort yrkeskunnande, och det märks på resultatet. De vill bara ha nöjda kunder, och du blir en av dessa.

Det nya sättet att använda trådning för ansiktslyft

Tycker du att ditt ansikte har börjat hänga och åldras? Men du är inte sugen på att göra ett traditionellt ansiktslyft? Då kan du använda trådning för ansiktslyft. En enklare åtgärd.

Det är positivt att det idag finns ett flertal olika sätt att välja bland när du tycker att din hud har börjat hänga i ansiktet. Många väljer fortfarande att göra en operation för att få ett ansiktslyft. Men det finns också en hel del andra alternativ som du kan göra. Alternativ där du inte behöver sövas eller ha en längre konvalescens. Ett sådant alternativ är att använda trådning för ansiktslyft. Kanske är det något som du först tycker låter udda, men som är ett både enkelt och effektivt sätt att lyfta ansiktet.

Ansiktslyft med hjälp av tråd

Hud som har börjat hänga eller blivit rynkig, har ofta blivit så av två anledningar. Antingen har du helt enkelt blivit äldre och din hud har börjat mista sin elasticitet. Eller så kan du ha gått ner mycket i vikt, varför det inte längre finns så mycket som fyller ut innanför huden. Vad anledningen än är så kan du alltid få hjälp med att strama upp huden. Ansiktslyft med hjälp av trådning går till så att tråd fästs inuti din hud, och när trådarna spänns återfår huden sin forna plats. Det är ett sätt att göra ett ansiktslyft som ofta ger en mer naturlig lyftning av ditt ansikte jämfört med alternativet att utföra en operation.

En lokal tandläkare som gör skillnad

Har du ont i munnen? Blöder det när du borstar tänderna? Undviker du tandläkaren? Sluta. Hitta istället en lokal tandläkare som kan hjälpa dig till en bättre munhälsa, och ett bättre liv.

Idag är det alltför många vuxna som inte väljer att gå till tandläkaren. Det kan finnas olika anledningar till detta. Allt från att du helst inte vill betala för en tandläkare. Men även att det finns en rädsla för att besöka tandläkaren. Detta kan tyvärr leda till att mindre problem blir allt för stora. Och dyra. Ta därför tag i dina tänder redan nu och få en bättre munhälsa. En tandläkare kan även förhindra att problem sker. Att hitta en bra tandläkare är heller inte svårt. Det finns bra tandläkare i Solna, Göteborg och även andra städer. Bara gör en sökning efter tandläkare. Eller prata med familj och vänner omkring dig och fråga om alternativ.

Ta hand om dina tänder

När det kommer till dina tänder är detta något som du måste ta hand om för att du ska må bra. Infektioner i munnen och hål i dina tänder kan leda till allvarliga problem i framtiden. För att ta hand om dina tänder finns det mycket som du kan göra. Allt från att borsta tänderna minst två gånger om dagen noga. Använda rätt tandborste. Byta ut din tandborste ofta. Men även att tänka på vad du äter. Att äta alldeles för söt mat alldeles för ofta är inte rekommenderat då det kan påverka dina tänder negativt.

Vem är botox för?

Botox är för den som önskar det. Visst, man ska ha åldern inne för att få göra det, men utöver det finns det ingen gräns. Botox är för alla som vill förändra sitt utseende, fylla ut en rynka etc.

Botox är för den som önskar sig en förändring, för den som får de oönskade, djupa rynkorna, som man helt enkelt inte vill ha. Botox är perfekt då, eftersom det hjälper till att släta ut huden. Dessutom håller det sig i närmare sex månader. Detta kan variera ganska mycket från person till person. Om du är sugen på att göra botox i Göteborg finns det många olika bra kliniker som erbjuder detta. Dessa hittar du enkelt med en sökning på internet. Tänk på att alltid gå till en som är kunnig inom området så du får det resultat du önskar.

Lider du av migrän?

Då botox räknas som ett läkemedel och endast får injiceras av läkare, sjuksköterskor eller tandläkare, kan man även använda det mot andra saker. Till exempel är det idag vanligt att man använder det mot migrän. Är du en av de som lider av kronisk migrän som drabbar dig flera gånger i månaden? Funkar inga migräntabletter för dig? Då kan botox vara något för dig att testa. Många slipper sin migrän tack vare botoxen, i alla fall minskas den drastiskt. När man injicerar botoxen verkar den genom att blockera en del nervimpulser i musklerna som injicerats. Vill du veta mer finns det massor av information både på internet och hos kliniker.

Ett enkelt sätt att undvika influensa

Personer som är äldre än 65 år, har underliggande sjukdom eller nedsatt immunförsvar bör vaccinera sig mot influensa. Influensavaccin ges på vårdcentral eller vaccinmottagning.

Varje vinter kommer nya influensavirus till Sverige. De som drabbas av influensa brukar få symptom som huvudvärk, feber, värk i kroppen och hosta. För unga och friska personer utgör influensa vanligtvis ingen risk, utan sjukdomen upplevs ofta som en tyngre variant av förkylning. Äldre personer och människor med underliggande sjukdomar bör däremot vara mer försiktiga inför risken att få influensa, eftersom viruset tär hårdare på personer med skör hälsa. Ett bra sätt att minska risken för att drabbas av influensa är att ta influensavaccinet. Viktigt att komma ihåg är att när du tagit influensavaccin gäller det endast för det aktuella årets smitta, och följande år behöver du upprepa proceduren.

Så går det till

Influensavaccinet injiceras med hjälp av en spruta. På vuxna ges sprutan i överarmen, på små barn ges den vanligtvis i låret. Efter sprutan är det vanligt att mottagaren blir lite röd och öm i det område där nålen gått in. Vissa kan även få influensaliknande symptom, som feber, huvudvärk och muskelvärk, men det brukar gå över efter ett par dagar. Om du är allergisk mot ägg ska du alltid berätta det för din läkare i samband med vaccination. Vaccinet framställs nämligen ur hönsägg, och kan ibland orsaka allergisk reaktion. Du bör undvika att ta influensavaccin när du har en pågående infektion i kroppen. Om du äter blodförtunnande medel ska du också rådfråga din läkare innan vaccination.

Alla behöver vi hjälp på livets resa

Det finns ett fånigt uttryck som säger att ensam är stark, men inget kunde vara mer fel. Hemtjänsten hjälper varje dag tusentals människor till både trygghet, stöd och livskvalitet.

Att kunna leva ett självständigt, tryggt och gott liv är viktigt för oss i alla livssituationer och alla åldrar. Vad som är just självständigt, tryggt och gott är olika från person till person och beror på var i livet man befinner sig.

Är man mitt i karriären samtidigt som man har småbarn står städhjälp, handlingshjälp och färdiglagad mat högt på önskelistan. Om barnen är utflugna och man är själv kvar med ett stort hus och en rejäl trädgård så är det renoveringsbehov och trädgårdshjälp som står högt i kurs. Alla behöver vi hjälp på livets resa och kanske är behovet som störst när vi åldras och behöver stöd av hemtjänsten.

Skräddarsydd hjälp i hemmet

Anpassad hemtjänst där kunden får hjälp utifrån sina behov är en enorm trygghet. För att kunna få hemtjänst måste man ha ett beslut från sin kommuns biståndshandläggare som bedömer vilket stödbehov som finns. Biståndsbeslutet reglerar vilken typ av hjälp som behövs och det finns flera aktörer som erbjuder hemtjänst. En välkänd aktör som erbjuder hemtjänst i Stockholmsområdet är till exempel Adela Omsorg.

Många hemtjänstkunder vill ha kontinuerlig hjälp av personal som man känner igen. En annan viktig del är god och vällagad mat som gör att man mår bra. För oavsett ålder och livssituation så är en glad mage en viktig pusselbit av ett gott liv.

Små förändringar med stora effekter

Det är lätt att man hänger upp sig på små detaljer som stör en. Men det är väldigt irriterande när man ser dessa små “defekter” i spegeln varje morgon. Frågan är, kan man göra något åt dem?

Ibland har man drag som man aldrig känt sig riktigt nöjd med, men i andra fall är det småsaker som kommer med tiden och åldrande. Det handlar om rynkor, fördjupningar och huden, allt som oftast i ansiktet. Ibland kan detta göra att man får mörka påsar under ögonen eller slapp hy. Det kanske inte är så markanta skillnader, men helhetsintrycket kan vara att man ser trött eller sur ut. Det är i regel inte intrycket som man vill ge, inte ens när man känner sig så. Därför använder många fillers som en åtgärd för sådant som att rätta till allt från en irriterande dubbelhaka till att få en rakare näsa.

Framhäva den naturliga skönheten

När man hör orden fillers eller botox, kanske man direkt förknippar det med extremt uppblåsta läppar och en förstelnad panna. Men det behöver inte alls vara resultatet i ditt fall. Målet ska vara att förbättra de vackra drag man redan har, istället för att förändra dem helt. Slutresultatet ska vara igenkännlig. Samma person fast fräschare och med mer lyster. Fillers kan ge mer volym, förstärka konturer eller strama åt huden. Behandlingen är enkel och ganska smärtfri. Det viktigaste är att resultatet kan ge mer självsäkerhet, då man äntligen kan känna sig nöjd när man ser sig i spegeln på morgonen. Läs mer om fillers på denna hemsida: https://www.fillersstockholm.se/

Allt om coolsculpting

Coolsculpting är en populär icke-kirurgisk behandling under vilken oönskade fettdepåer fryses bort. Det är både en snabb och effektiv behandlingsform. Den passar dock inte mot övervikt.

Att allt fler lider idag av oönskade fettdepåer som lägger sig bland annat kring magen, armarna eller låren är ingen nyhet. Problemet kan lösas på lite olika sätt, däribland träning och rätt kost. Dessvärre brukar just sådana här fettdepåer vara svåra att påverka med motion. Där kommer kirurgiska ingrepp in, men dessa kan ha negativa konsekvenser för ens kropp och är därför inte något som passar alla.
Coolsculpting är en icke-kirurgisk behandling som är både snabb och skonsam mot kroppen. Dess största fördel är att den fungerar bra mot fettdepåerna som sätter sig på oönskade ställen samtidigt som patienten slipper alla risker som ett kirurgiskt ingrepp kan medföra.
Som vanligt startas processen med en konsultation där läkaren går genom själva proceduren med patienten. Metodens delar och resultat presenteras i detalj och ifall patienten känner sig redo kan sedan man övergå till en tidsbokning.

Hur görs en coolsculpting?

En coolsculpting kan ta mellan 1-3 timmar. Läkaren placerar ett munstycke med mjukt överdrag på kroppsdelen som ska behandlas. Detta suger upp fettet genom vakuum som sedan kristalliseras. Processen sker under kontrollerad kyla. Det slutliga resultatet är att fettcellerna dör och depåerna därmed försvinner.
Proceduren baseras på ett så kallat Anti-Freeze-system som behandlar kroppsområden med fettdepåer. En stor fördel är att vävnaderna omkring fettcellerna inte skadas. Detta kombinerat med behandlingens långvarighet gör coolsculpting till en populär metod för att bekämpa fettdepåer. Efter en utförd coolsculpting kan patienten återgå till sina vardagliga sysslor.

Coolsculpting handlar om fettborttagning

Det amerikanska läkemedelsverket och EU har gett sitt godkännande till proceduren och anser den vara en säker metod för fettborttagning. I dagsläget finns det över 4 miljoner registrerade behandlingar i världen. Direkt efter behandlingen syns en reduktion på mellan 20-25 %. Det slutgiltiga resultatet märks dock först efter 4 månader, så det krävs lite tålamod.

Viktigt att understryka i det här fallet är att coolsculpting inte passar som en behandlingsform mot övervikt. Den tillämpas endast normalviktiga personer som lider av oönskade fettdepåer. Självklart kan överviktiga patienter också övergå till en coolsculpting, men först måste de genomgå en annan behandling för att nå en någorlunda normal vikt.
Även om proceduren anses vara skonsam mot kroppen ska varje person som planerar en coolsculpting genomgå konsultation. Om läkaren avråder från en sådan behandlingsform bör man följa det rådet.

Vem är din lokala frisör?

Få saker på kroppen är så känsligt för många som håret. Många anser att det är viktigt att vara fin i håret och går ofta till en frisör. Att bli stamkund hos en frisör kan få oväntade fördelar.

Det finns en gammal idé som säger att om man vill höra hur ryktet går på stan och vad det senaste skvallret om grannskapet är så ska man gå till frisören. Frisörer har länge ansetts ha en samtalstalang och får folk att börja prata om både det ena och det andra, vilket gör att kunderna öppnar upp sig. Man kan sitta där i frisörstolen i åtminstone en god halvtimme, ibland flera timmar, tillsammans med frisören medan hen klipper håret eller fixade frisyren. Då kan man väl lika gärna fylla ut tiden genom att snacka av sig, tänker säkert många. Därför är det till frisören man ska gå, utöver för att fixa håret, för att få de smaskiga godbitarna om de lokala sociala affärerna som pågick. Nästkommande kund kommer därefter få ta del av skvallret som du själv lämnade på frisörsalongen.

Spontana och planerade besök

Men skvallret är en bonus, om man fortfarande får ta del av det. Numera handlar frisörbesöken i princip uteslutande om att fixa till håret. Ibland vill man kanske bara klippa sig av anledningen att håret har blivit för långt. Korta ned det som har växt, sedan kommer man tillbaka igen om två-tre månader och gör om samma sak.

Andra bokar sina frisörbesök månader i förväg. Då har man antagligen ett väldigt specifikt syfte med sitt frisörbesök. Sannolikt ska man göra sig i ordning inför något viktigt spektakel där man dessutom kommer förevigas på massa bilder. Till exempel bröllop, bal eller födelsedagskalas.

En och samma frisör

Många kunder blir snabbt stamkunder till sin frisör. Det kan vara jobbigt att tvingas byta frisör i Uppsala när man väl har hittat någon man gillar och man vet att klippningen blir bra i den salong man går till. Kanske är det därför man hinner utveckla en relation till sin frisör, och att det därför blir lättare att öppna sig och dela med sig av grannskapets skvaller.

Håret är väldigt känsligt för en hel del människor. Mycket av identiteten sitter i håret. Därför är det viktigt att frisören lyckas med klippningen. Om du fortfarande letar efter din sanna identitet kan faktiskt frisören hjälpa dig i ditt sökande genom att åtminstone ge dig rätt frisyr.