Wellnessmässan

För mer välmående i vardagen

Allt om coolsculpting

Coolsculpting är en populär icke-kirurgisk behandling under vilken oönskade fettdepåer fryses bort. Det är både en snabb och effektiv behandlingsform. Den passar dock inte mot övervikt.

Att allt fler lider idag av oönskade fettdepåer som lägger sig bland annat kring magen, armarna eller låren är ingen nyhet. Problemet kan lösas på lite olika sätt, däribland träning och rätt kost. Dessvärre brukar just sådana här fettdepåer vara svåra att påverka med motion. Där kommer kirurgiska ingrepp in, men dessa kan ha negativa konsekvenser för ens kropp och är därför inte något som passar alla.
Coolsculpting är en icke-kirurgisk behandling som är både snabb och skonsam mot kroppen. Dess största fördel är att den fungerar bra mot fettdepåerna som sätter sig på oönskade ställen samtidigt som patienten slipper alla risker som ett kirurgiskt ingrepp kan medföra.
Som vanligt startas processen med en konsultation där läkaren går genom själva proceduren med patienten. Metodens delar och resultat presenteras i detalj och ifall patienten känner sig redo kan sedan man övergå till en tidsbokning.

Hur görs en coolsculpting?

En coolsculpting kan ta mellan 1-3 timmar. Läkaren placerar ett munstycke med mjukt överdrag på kroppsdelen som ska behandlas. Detta suger upp fettet genom vakuum som sedan kristalliseras. Processen sker under kontrollerad kyla. Det slutliga resultatet är att fettcellerna dör och depåerna därmed försvinner.
Proceduren baseras på ett så kallat Anti-Freeze-system som behandlar kroppsområden med fettdepåer. En stor fördel är att vävnaderna omkring fettcellerna inte skadas. Detta kombinerat med behandlingens långvarighet gör coolsculpting till en populär metod för att bekämpa fettdepåer. Efter en utförd coolsculpting kan patienten återgå till sina vardagliga sysslor.

Coolsculpting handlar om fettborttagning

Det amerikanska läkemedelsverket och EU har gett sitt godkännande till proceduren och anser den vara en säker metod för fettborttagning. I dagsläget finns det över 4 miljoner registrerade behandlingar i världen. Direkt efter behandlingen syns en reduktion på mellan 20-25 %. Det slutgiltiga resultatet märks dock först efter 4 månader, så det krävs lite tålamod.

Viktigt att understryka i det här fallet är att coolsculpting inte passar som en behandlingsform mot övervikt. Den tillämpas endast normalviktiga personer som lider av oönskade fettdepåer. Självklart kan överviktiga patienter också övergå till en coolsculpting, men först måste de genomgå en annan behandling för att nå en någorlunda normal vikt.
Även om proceduren anses vara skonsam mot kroppen ska varje person som planerar en coolsculpting genomgå konsultation. Om läkaren avråder från en sådan behandlingsform bör man följa det rådet.

Relaterade inlägg